βπ²πΆπ πΏπ ππ ππππππππ πΎππππ πππππ, ππΆπ πππΎπ πΏπππ ππΆππΎππ ππ πΉπ π½πΆπππππΎπ ππ π·πππΆπππ.β
Ik denk vaak aan deze zinnen in mijn werk met cliΓ«nten. Want gedrag dat ons in de weg zit, heeft bijna altijd een oorsprong die liefdevol was. In het gezin van herkomst was aanpassen soms dΓ© manier om erbij te horen, om de sfeer goed te houden, om een ouder te ontlasten of de harmonie te bewaren. Die vaardigheid en gave, want dat is het, neem je mee. Naar je vriendschappen. Naar je werk. Naar je leidinggevende of je team.
En voor je het weet ben je de collega die altijd inspringt als iemand uitvalt. Die het werk van die ander er βgewoon even bij doetβ. Die niet klaagt, zelfs als de druk te hoog wordt. Niet omdat je geen grenzen hebt. Maar omdat je ooit hebt geleerd dat jouw waarde lag in zorgen voor de ander. Je wordt geprezen om je empathisch vermogen, om je extra inzet ook buiten werkuren. Maar dan wordt die gave steeds meer een opgave.
π‘ In mijn coaching onderzoek ik met je waar dat vandaan komt. Niet om het fout te maken, maar om met mildheid te kijken: Waar was het ooit een overlevingsstrategie? En waar is het nu tijd om je plek opnieuw te kiezen? Soms is stoppen met pleasen en aanpassen, geen daad van assertiviteit, maar een daad van trouw. Aan jezelf.
π In welke situaties op je werk voel jij een bijna automatische neiging om βjaβ te zeggen, ook als je eigenlijk βneeβ bedoelt?
Bijvoorbeeld: β’ Als je manager je voorstelt om iets ’tijdelijks’ over te nemen
β’ Als er niemand anders is en jij het wel βeven oplostβ
β’ Als er een deadline komt waardoor je toch in het weekend moet werken
Vanuit welke oude loyaliteit handel je dan nog?
π Wil je jouw eigen patronen onder de loep nemen, met mildheid Γ©n met richting? In mijn coaching werken we systemisch Γ©n praktisch. Je bent welkom voor een kennismakingsgesprek. Stuur me een DM of mail naar mail@willekeruiten.nl